Henry Ford 110 évvel ezelőtt 28000 dollár készpénzből és 11 társsal alapította meg vállalatát, mely mára 245.000 főt foglalkoztat világszerte, és évente 150-200 milliárd dollárt termel. A Ford egykor egyet jelentett az amerikai iparral, napjainkra pedig a második legnagyobb autógyárrá nőtte ki magát. A bő évszázad alatt számtalan modell és generáció látott napvilágot Henry Ford gyárának jóvoltából. Mindennek tüzetes áttekintése merész (vagy közel lehetetlen) vállalkozás lenne, de a következőkben nagy vonalakban bemutatjuk a Ford vállalat gépkocsijainak evolúcióját. Kellemes időutazást!

1903    A Ford Motor vállalat első eladott autója, a Ford A-modell

1906    A hathengeres Ford K-modell

Sebestyén Balázs már 16 éve rendíthetetlenül a pályán van, azonban ezalatt mindössze két csatornát járt meg (már ha nem vesszük számításba, hogy egy időben a Z+ rendre nevet változtatott). Kivételes talpraesettségével, helyzetfelismerésével, csipős humorával, könyörtelen odaszólogatásaival, na és persze csatornahűségével jócskán messzire jutott. Egykor még az iskolából haza (vagy máshová) induló, lányos zavarukban megszólalni is alig tudó kisdiákokat faggatta életük nagy problémáiról, ma pedig már a tévés legenda, Vágó István utódjaként emlegetik, ráadásul a hazai kereskedelmi rádiózás egyik meghatározó alakjává is vált. Íme, csokorba szedtük Balázs jelentősebb tévés műsorvezetői alakításait, és küldjük mindenkinek, aki szereti.

1997-2003    Szárnybontogatás a Z+ csatorna Megállójában

Kétségkívül Hajdú Péter a hazai KRESZ gigalegendája, a parkolások igazi fenegyereke. Ma már a fél ország rá vadászik telefonnal és fényképezőgéppel a kézben, de még így is elképzelhető, hogy lemaradtunk néhány könnyfakasztó esetről. Egyébként is, érthetetlen, miért nem kérte néha inkább kölcsön Liptai rokkantigazolványát? Persze azért legyünk korrektek, a fejlődés az évek alatt nála is tapasztalható. Aki lemaradt volna, vagy csak nosztalgiázni szeretne, azok kedvéért felidézzük Péter alkotásainak evolúcióját.

2009    A rokkantság kezdete

Évről évre egyre többet foglalkozunk magunkkal, megjelenésünkkel. Talán nem ér senkit sem meglepetésként, hogy ez a tulajdonságunk már a kezdetektől fogva a nők "átka". A ráncok jönnek, az évek pedig egyre múlnak, de ennek ellenére nem adjuk fel a harcot. Manapság viszont, mintha egy kicsit kisarkította volna magát a világ. A tizenöt éves kislányok néznek ki harmincnak, míg a harmincasok továbbra is tizenöt évesek akarnak lenni (van ami azért még nem változik). Bár évezredek múlnak el egymás után, valami állandó. A női hiúság, az ámítás, a tökéletességre való törekvés. Mivel is lehet mindezt elérni? A sminkek világa nem szab határt a képzeletnek, az lehetsz aki lenni akarsz. Ez a bejegyzés bemutatja, mennyit is változott a nők önképe, hogyan is sminkelték magukat a hölgyek egy egészen más személlyé az évezredek alatt.

Ókor (Egyiptom)

Az ókori Egyiptom szépségápolási szokásainak a 21. században  is nagy előszeretettel hódol a nők többsége. De hogyan is sminkelt például Kleopárta, vagy Nefertiti?
Az egyiptomi nők nem csak a szemüket festették ki, hanem az egész testüket. Bőrüket okkersárgára szinezték, hogy minél jobban hasonlítsanak a napistenre. Társadalmi osztályoktól függetlenül mindenhol jelen volt a smink, annyi különbséggel, hogy a felső rétegek több kozmetikumot használtak. 
A szemüket erőteljes smink jellemezte, felső és alsó szemhéjukat is kihúzták,különböző színnel. A felső szemhéjra leginkább sötétzöld festéket használtak, amelyeket olyan természetes alapanyagokból állítottak elő, mint a tört malachit, réz- és vasoxid valamint iszapot is használtak. A szemöldökük tökéletességére is nagy hangsúlyt fektettek, volt, hogy le is borotválták, majd teljesen új formát adtak neki.

425.png

Ancient-Egypt-make-up1.jpg

characteristics.jpg

Talán meglepő, de a Disney már háromnegyed évszázada lát el minket egész estés családbarát mozijaival. A kidolgozott rajzok és karakterek, a lélekemelő és tanulságos történetek mind-mind a stúdió védjegyévé váltak, és bár ami az egyéb alkotásokat illeti, az elmúlt évtizedben a Disney is sikeresen mozdult el a tucat és a gagyi irányába, a moziba szánt művek továbbra is méltón képviselik mindazt, amit egykor Walt Disney megálmodott. A hosszú évtizedek során kiemelkedő kultuszfilmek születtek, legyen szó adaptációról vagy saját ötletről. A teljesség igénye nélkül lássuk, mivel ültette, illetve ülteti a mozik soraiba a Disney déd- és nagyszüleinket, szüleinket, minket és utódainkat.

1937    Hóferhérke és a hét törpe

851 futam, 16 vb-cím, 219 futamgyőzelem, 207 pole, és tengernyi felejthetetlen autó és versenyző. A Ferrari a Forma-1 csodája. Vagy maga a Forma-1. De legalábbis annyi bizonyos, hogy nincs az a bika, ami az ágaskodó paci rekordjait egykönnyen lesöpörhetné az asztalról. Persze erős túlzás lenne azt állítani, hogy minden gépük világmegváltóra sikeredett a múltban, és a történelem is kemény 21 évig éheztette a vb-címre áhítozó márkát, mégis ritka, hogy egy gyár, vagy egy csapat neve ennyire összefonódjon egy sportággal. Nos, a Ferrari igencsak pótolhatatlannak bizonyul az F1 számára, és ezt a száguldó cirkusz mindenható ura, Bernie Ecclestone is pontosan tudja. Nem véletlen, hogy a Ferrari elnöke, Montezemolo úr az egyetlen, aki hivatalosan is majmot csinálhat Ecclestone-ból a nagyvilág előtt.

A vörösök a mai napon Maranellóban leleplezték a 2013-as évadra szánt versenygépüket, mellyel ismét csatába küldik a kétszeres világbajnok Fernando Alonso-t, és társát, a brazil Felipe Massa-t. A cél pedig most sem kisebb, mint legyűrni a teljes mezőnyt, és elhappolni Vettelék, Buttonék, vagy éppen Hamiltonék elől a dicső címet. Ennek apropóján lássuk a márka legendává válásának néhány állomását.

1950     

1955     

Az ország egyik legolvasottabb hírportálja, az Index.hu, közel 14 éve fáradhatatlanul villogtatja irányjelzőit, és hajtja fel gőzerővel nap, mint nap a friss információkat. Az uralkodó webes trendeknek mindig készségesen alávetették magukat, igaz, a logó nem túl sokat változott az elmúlt évtizedben, de talán ez is éppen annyira tudatos, mint az oldal kialakítása és elrendezése. A következőkben árulkodjanak inkább a képek arról, hogy miként is szabták át időről időre a web hazai hírmesterét.

1999     i1999.png

Az első dobozos Pepsi megjelenése óta több, mint fél évszázad telt el. Azóta változtak a trendek, a pepsis aludobozok dizájnja pedig jellemzően tükrözte az adott korok esztétikai szemléletét. A csiricsárétól a cápafogon és az enyhén erotikus beütésen át eljutottunk egészen a letisztult, öt betű + egy strandlabda dizájnig. Lássuk, miként öltözött időnként új ruhába a Pepsi közkedvelt konzerv változata.

1948     

Kövér, lusta, imádja a kávét, folyton éhes, és utálja a hétfőt. Ja, és persze mindenki imádja. Nem lehet szó másról, mint Jim Davis világraszóló macskájáról, Garfieldról. Bizony, még a képzeletbeli macskák is változnak, és hogy mennyit, arról meséljenek a következő képsorok.

1978 

1980 

1982 

Néhány éve még az jelentette a teniszben a legnagyobb izgalmat, hogy Federernek vagy Nadalnak hívják azt, aki zsebrevág egy újabb Grand Slam diadalt. Az idők változnak, a trónkövetelők felnőttek, és immár másfél éve - néhány hónap kihagyással - a szerb tenisz szemtelen csillaga, Novak Djokovics a világelső teniszező. Vasárnap pedig még biztosabbá teheti uralmát, miközben újabb rekordot is dönthet. Igaz, ehhez a ma Federert öt szettben legyőző skót Andy Murray-nek is lesz egy-két szava, és Novakban is frissen élhetnek még a New York-ban elszenvedett pofonok. No de lássuk, mi vezetett odáig, hogy a négy ász közé bekerült egy Djoker is.

2005  A szerb tenisz legnagyobb reménysége már 2003-ban hivatalosan a profik közé lépett, a Grand Slam debütálásra azonban még két évet várnia kellett. Az Ausztrál Open első körében nem kisebb ellenfelet kapott, mint a korábbi Grand Slam-győztes Marat Safint. Djokovics kiesett az orosz ellen, azonban a Roland Garroson újra bizonyíthatott, Gineprivel szemben tovább jutott a második körbe, ahol Coria ellen légzési nehézségekre panaszkodva kiszállt a mérkőzésből. Wimbledonban és a US Openen egyaránt a 3. körig jutott, az előbbin a francia Grosjean, míg az utóbbin a spanyol Verdasco állta újtát.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...