Néhány éve még az jelentette a teniszben a legnagyobb izgalmat, hogy Federernek vagy Nadalnak hívják azt, aki zsebrevág egy újabb Grand Slam diadalt. Az idők változnak, a trónkövetelők felnőttek, és immár másfél éve - néhány hónap kihagyással - a szerb tenisz szemtelen csillaga, Novak Djokovics a világelső teniszező. Vasárnap pedig még biztosabbá teheti uralmát, miközben újabb rekordot is dönthet. Igaz, ehhez a ma Federert öt szettben legyőző skót Andy Murray-nek is lesz egy-két szava, és Novakban is frissen élhetnek még a New York-ban elszenvedett pofonok. No de lássuk, mi vezetett odáig, hogy a négy ász közé bekerült egy Djoker is.

2005  A szerb tenisz legnagyobb reménysége már 2003-ban hivatalosan a profik közé lépett, a Grand Slam debütálásra azonban még két évet várnia kellett. Az Ausztrál Open első körében nem kisebb ellenfelet kapott, mint a korábbi Grand Slam-győztes Marat Safint. Djokovics kiesett az orosz ellen, azonban a Roland Garroson újra bizonyíthatott, Gineprivel szemben tovább jutott a második körbe, ahol Coria ellen légzési nehézségekre panaszkodva kiszállt a mérkőzésből. Wimbledonban és a US Openen egyaránt a 3. körig jutott, az előbbin a francia Grosjean, míg az utóbbin a spanyol Verdasco állta újtát.

2005 - Grand Slam debütálása Safin ellen

 

2006  Két ATP címet is bezsebelve év végére a legfiatalabb Top20-as játékos lett. Az Ausztrál Openen ismét búcsúzni kényszerült az első körben, azonban élete első Grand Slam negyeddöntőjéig vitte a Rolandon, ahol a salak nagyura, Rafael Nadal zárta rövidre előretörését. Az évet egy US Open harmadik körrel, és egy 19-5 arányú tie-break rekorddal zárta.

2006 - Djokovics a US Openen

 

2007  A negyedik körben búcsúzott Federer ellen az Auszrál Openen, a Roland Garroson pedig csak a másik nagyágyú, Rafael Nadal tudta megtörni menetelését az elődöntőben. Wimbledonban szintén az elődöntőig jutott, ahol Nadal ellen visszavonulót fújt talpsérülés miatt. Nem ez volt az első eset, de nem is az utolsó, hogy Djokovics egészségügyi problémák miatt kiszállt egy meccsből. Finoman szólva is véleményes ápolásairól híresült el a szerb, azonban idővel megtanulta kordában tartani fizikumát. Montreal álommenetelést hozott Novak számára, és 94 óta az első játékos volt, aki a világranglista első három helyezettjét tudta verni egy tornán. A US Openen egészen a döntőig vitte, ahol még azt gondolhatták sokan, ő is csak egy lesz azok közül, akit Federernek le kell éppen mosnia a pályáról az újabb Grand Slam diadaljához. Tévedtek. A siker itt ugyan még elmaradt, Federer három szettben nyert, a jövő viszont kecsegtető volt a szerb számára.

2007 - itt még csak asszisztált Federer újabb sikeréhez

 

2008  Az áttörés éve volt Djokovics számára. Az Ausztrál Open elhozta a hőn áhított sikert, az elődöntőben Federert, a döntőben pedig Tsonga-t győzte le az első Grand Slam titulusért. Monte Carlóban emlékezetes mérkőzést vított Federerrel az elődöntőben, a meccs fénypontja az volt, mikor a svájci rendre intette a folyamatosan bekiabáló Djokovics tábort egy rövid, de velős mondattal: "Be quiet!". A Roland Garroson Nadal, a US Openen Federer ellen kellett búcsúznia az elődöntőben, Wimbledonban pedig csak a második körig jutott. A pekingi ötkarikás játékokon Blake-et legyőzve egy bronzéremmel lepte meg hazáját. Az év végén már zsinórban másodszor végzett a világranglista 3. helyén, és egyértelműen a legnagyobb névvé nőtte ki magát a két topjátékos mögött.

2008 - "Be quiet!"

 

2009  Továbbra is csak a nevető harmadik szerepe jutott Djokovics számára, bár nem volt annyi oka a nevetésre, mint korábban. Az Ausztrál Openen Roddick ellen a negyeddöntőben ismét betegségre hivatkozva fújt visszavonulót, A Rolandon meglepően korán, a 3. körben búcsúzott, és a wimbledoni tornán is csak a negyeddöntőig jutott. A new york-i Grand Slamen pedig, mint már annyiszor, ismét Federerbe tört bele Novak bicskája. Harmadszor is a világranglista 3. helyén végzett, de ez az év közel sem hozott számára akkora áttörést, mint a korábbiak. A két "nagy" egyelőre elérhetetlennek tűnt.

2009 - Federer ismét Djokovics kedvét szegte

 

2010  Hogy-hogynem, ismét 3. helyen zárta az évet, mégis elmondható, hogy komoly lépéseket tett a szerb. Az év folyamán többször is fel tudott kúszni a világranglista 2. helyére, kiszorítva ezzel Federert, az élete formájában teniszező Nadallal azonban továbbra sem bírt. Az Ausztrál Open és a Roland Garros a negyeddöntőkben értek számára véget, Wimbledonban az elődöntőig vitte, ahol Berdych ellen búcsúzott. A US Open sikerült számára ismét a legjobban a Grand Slamek közül, az esővel és megszakításokkal tarkított döntőben viszont nem bírt el az "űrteniszt" játszó Nadallal.

2010 - US Open; az űrteniszre nincs válasz

 

2011 -  Novak Djokovics életének legnagyobb fordulópontját a 2011-es év hozta, és szárnyalása kisebb megingásokkal, de azóta is tart. Hogy a híres diéta, melyre kényszerült, vagy a kitartó, fáradhatatlan edzések hozták meg számára az igazi sikert, az továbbra is kérdéses, azonban Djokovics olyan mentális és fizikai szintre került, mellyel korábban csak Federer vagy Nadal rendelkezett. A lélek, az ego beérett, képes volt bármilyen mélyről visszahozni egy mérkőzést pusztán a hitével és koncentráltságával. 2011-ben a Roland Garrost leszámítva minden Grand Slamet bezsebelt, 11 döntőből 10-et megnyert, és július 4-én felült a trónra, ezzel ő lett az első 8 év után a világranglista élén, akit nem Nadalnak vagy Federernek hívnak. 2012-ben már harmadik Ausztrál Open győzelmét szerezte, azonban az év hátralévő része nem volt ennyire diadalittas számára, azóta nem nyert Grand Slamet, kikapott del Potro-tól az olimpiai bronzmeccsen, és a világelsőséget is elveszítette néhány hónapra, köszönhetően Federer wimbledoni sikerének. November 5-én azonban újra visszaült a trónra, és azon van, hogy revansot vegyen Andy Murray-n a Flushing Meadows-ban elszenvedett vereségért.

2011 - a hőn áhított wimbledoni serleg

2012 - Novak egy újabb zseniális évének összefoglalója

 

Magyar idő szerint vasárnap délelőtt folytatódik a harc, Novak Djokovics és Andy Murray csap össze az ausztrál Grand Slam döntőben. Rekord biztosan lesz, a kérdés, hogy Djokovics lesz-e képes az Ausztrál Openek történetében elsőként zsinórban háromszor nyerni, vagy Andy Murray lesz az, aki első Grand Slam győzelmét meg is tudja védeni. Egy biztos, kőkemény alapvonaljátékban, fordulatokban, küzdésben és akarásban nem lesz hiány.

A bejegyzés trackback címe:

https://evoluson.blog.hu/api/trackback/id/tr225043344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása