Évről évre egyre többet foglalkozunk magunkkal, megjelenésünkkel. Talán nem ér senkit sem meglepetésként, hogy ez a tulajdonságunk már a kezdetektől fogva a nők "átka". A ráncok jönnek, az évek pedig egyre múlnak, de ennek ellenére nem adjuk fel a harcot. Manapság viszont, mintha egy kicsit kisarkította volna magát a világ. A tizenöt éves kislányok néznek ki harmincnak, míg a harmincasok továbbra is tizenöt évesek akarnak lenni (van ami azért még nem változik). Bár évezredek múlnak el egymás után, valami állandó. A női hiúság, az ámítás, a tökéletességre való törekvés. Mivel is lehet mindezt elérni? A sminkek világa nem szab határt a képzeletnek, az lehetsz aki lenni akarsz. Ez a bejegyzés bemutatja, mennyit is változott a nők önképe, hogyan is sminkelték magukat a hölgyek egy egészen más személlyé az évezredek alatt.

Ókor (Egyiptom)

Az ókori Egyiptom szépségápolási szokásainak a 21. században  is nagy előszeretettel hódol a nők többsége. De hogyan is sminkelt például Kleopárta, vagy Nefertiti?
Az egyiptomi nők nem csak a szemüket festették ki, hanem az egész testüket. Bőrüket okkersárgára szinezték, hogy minél jobban hasonlítsanak a napistenre. Társadalmi osztályoktól függetlenül mindenhol jelen volt a smink, annyi különbséggel, hogy a felső rétegek több kozmetikumot használtak. 
A szemüket erőteljes smink jellemezte, felső és alsó szemhéjukat is kihúzták,különböző színnel. A felső szemhéjra leginkább sötétzöld festéket használtak, amelyeket olyan természetes alapanyagokból állítottak elő, mint a tört malachit, réz- és vasoxid valamint iszapot is használtak. A szemöldökük tökéletességére is nagy hangsúlyt fektettek, volt, hogy le is borotválták, majd teljesen új formát adtak neki.

425.png

Ancient-Egypt-make-up1.jpg

characteristics.jpg

Középkor

Mivel ezt a korszakot a vallásosság jellemezte, ezért a nők nem igazán sminkelték magukat, sokkal inkább a természetességre törekedtek. A nemesség körében divatos volt a már-már halálosan sápadt hófehér bőrszín, a szájukat pirosra festették,valamint a szemöldöküket feketével tették hangsúlyosabbá. Érdekesség, hogy a magasabb homlok elérése érdekében a hölgyek kihúzkodták, vagy leborotválták a hajszálaikat. 

tumblr_m0q8fajezw1qfg4oyo1_500.jpg

Reneszánsz

Ebben a korban tovább hódoltak a nők a hófehér bőrszínnek és a magas homloknak de már pirosítót, ajkukra erőteljesebb színt vittek fel, és a szemöldökük mellett a szempillájukat is kiemelték. 

marie_antoinette_a_la_rose_1783_oil_on_canvas.jpg

Barokk és Rokokó

A nők már ebben a korban smink nélkül ki sem léptek az utcára, sőt, még alvás közben is ki voltak "mázolva". Elterjedt volt a szépségpöttyök rajzolása, amelyekkel a bőrhibákat fedték el. Olyan nagy mennyiségű pirosítót használtak, hogy adót akartak kivetni rá.

jefferson3a.jpg

Romantika

A 19. században újra a természetesség felé fordultak a nők. A szépségideálra továbbra is jellemző volt a sápadt bőr, a nagy szemek és melankolikus tekintet amelyet a nők a pupilla kitágításával próbáltak elérni.
Szemüket és szemöldöküket feketével emelték ki, arcukra púdert használtak.

cikkek_39865.jpg

A 20. és 21. század

30-as évek

joan-crawford-30s.jpg

40-es évek

IMG_0790.jpg

50-es évek

50s_makeup_by_blewguy.jpg

60-as évek

60e.jpg

70-es évek

60453.jpg

80-as évek

1983_NEW_MOOD_VOGUE_USA_IrvingPenn.jpg

90-es évek

90smodelshot.jpg

Napjainkban

A 21. században az idáig jellemző sminkek mind előfordulnak, semmi sem "ciki", mindenki kiélheti a kreativitását, azzá válhat akivé akar. 

No7_Decades_40_50_60.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://evoluson.blog.hu/api/trackback/id/tr635042329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2013.02.02. 22:51:16

azért valljuk be,néha visszaélünk a fene nagy szabadsággal:rettenetesen sokan nem tudnak ízlésesen sminkelni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.03. 09:12:36

@anica inkognitóban: inkább rettenetesen kevesen vannak akik tudnak. :S

FGSuperman 2013.02.03. 12:43:59

huszonévesen, sőt még harmincason is esetleg elég lenne normálisan megmosakodni, 'oszt jónapot

InteriorLulu 2013.02.03. 14:51:55

Amúgy sem vártam sokat egy blogposzttól, nem vártam egy apró részletekre is kiterjedő, a világ minden tájáról merítő, átfogó és alapos elemzést, nyilván ilyet találhatok a könyvpiacon. Ám a felütés alapján mégis sokkal, de sokkal többet vártam, nem egy ilyen elképesztően elnagyolt, felszínes, a végletekig leegyszerűsített és óriási időbeli ugrásokkal megírt szösszenetet. :-(
"Ez a bejegyzés bemutatja, mennyit is változott a nők önképe, hogyan is sminkelték magukat a hölgyek egy egészen más személlyé az évezredek alatt."
Az, persze, bemutatja... Vicc. Életemben nem sminkeltem magam, mégis, egyetlen szó nincs a posztban, ami új lenne, és ez nem engem minősít.

Bár végülis én vagyok a hülye, miért nem megyek el egy könyvtárba?...

szólószőlő 2013.02.03. 15:54:13

Én sajnos magát a címet sem értem, mintha az írás nem azt mutatná, hogy "évről évre több vakolat". Hol lelhető ez fel, akár történelmi, akár magánéleti vonatkozásban?
Kissé elhamarkodott cím, nemde?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.03. 15:57:24

@FGSuperman:

Nem éppen. A smink a nő lételeme. Nő smink nélkül mint hal víz nélkül.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.03. 15:58:45

@InteriorLulu:

"Életemben nem sminkeltem magam"

Férfi vagy? Vagy leszbi nő? Vagy apáca? Normál nőnél csak akkor fogadható el a smink hiánya, ha apáca.

szólószőlő 2013.02.03. 15:59:00

Jaj, majd' kifeledtem a makeup alapszabályt: a kevesebb mindig több.
Körülöttem a korosodók, kivétel nélkül mind így járnak el....több év - kevesebb makeup...az eredmény kifejezetten meggyőző.

szólószőlő 2013.02.03. 16:01:21

csak ismétlem: természetesen van smink, de NEM több évről évre.

perla negra 2013.02.03. 17:10:04

Kétféle nő van: a szép, és amelyik nem sminkeli magát. (Már nem emlékszem,h ki mondta, de természetesen férfi volt)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása